
دیجیتال مارکتینگ چیست؟
امروزه تقریبا همه ما تا حد زیادی با مفهوم دیجیتال مارکتینگ یا بازاریابی دیجیتال آشنایی داریم و بارها تبلیغاتی را بر مبنای این روش مشاهده نمودهایم. با پیشرفت علم و تکنولوژی دسترسی عموم مردم به اینترنت افزایش یافته است و تعداد کسانی که به نت دسترسی پیدا میکنند روز به روز در حال بیشتر شدن است.
در واقع اینترنت و فضای دیجیتال به بخش جداناپذیری از زندگی ما تبدیل گردیده است و زندگی آفلاین و بدون اینترنت برای انسانهای امروزی تقریبا غیر ممکن است. به همین دلیل امروزه فروشگاههای زیادی در بستر وب پدید آمدهاند و مردم نیز ترجیح میدهند که به علت سهولت و جلوگیری از اتلاف وقت، تمام خریدهای خود را اینترنتی انجام دهند.
حال کسب و کارهای آنلاین امروزه برای فروش محصولات خود، از روش دیجیتال مارکتینگ استفاده میکنند. در تعریف این روش باید بگوییم، به هر فعالیت یا تبلیغاتی که در فضای آنلاین و دیجیتال با استفاده از دستگاه های الکترونیکی و به منظور فروش محصول یا ارائه خدمات و جذب مشتری و پیشرفت کسب و کار صورت میپذیرد، بازاریابی دیجیتال گفته میشود. بازاریابی دیجیتال به صورت آنلاین انجام میشود و طیف وسیعی از مشتریان را در بر میگیرد.
به عنوان مثال یک کسب و کار عکس محصولاتش را در سایت خود قرار میدهد تا مشتریان با مشاهده آنها اقدام به خرید کنند. وقتی مشتریان محصول را خریداری میکنند، بازاریاب سعی میکند از طریق ایمیل به آنها خوش آمد بگوید و در روزهای آینده نیز آنها را از تخفیفات، قیمتها مطلع خواهد کرد. به واسطه ارتباطی که بازاریاب از طریق ایمیل با مشتری برقرار میکند، امکان تبدیل او به یک مشتری بالقوه و ثابت بسیار بالا میرود. این یک نمونه بارز از دیجیتال مارکتینگ میباشد.
انواع حوزههای دیجیتال مارکتینگ:
1. بازاریابی محتوا (Content marketing):
بازاریابی محتوا تمرکز خود را بر روی ارتقای ارزش خود از طریق محتوای مرتبط و مفید معطوف میکند. از مزایای بازاریابی محتوا این است که بهخوبی با بازاریابی دیجیتال در ارتباط است.
بازاریابی محتوا انواع مختلفی دارد که عبارتاند از:
- وبلاگها
- ویدئوها
- پستهای شبکههای اجتماعی
- کتابهای الکترونیکی
- اینفوگرافیکها
- کیس استادیها
2. بهینه سازی موتور جستجوگر:
از آنجایی که بیش از 63 هزار جستجو در هر ثانیه از طریق موتورهای جستجو (گوگل) انجام میگردد، بهینه سازی موتور جستجوگر (سئو) فرصت مناسبی برای دیدن شدن و پیشرفت کاری میباشد.
اقدامات سئو سایت شامل:
- تحقیقات کلمه کلیدی keywords
- تولید محتوا content
- لینک سازی link building
- سئو آن پیج on-page
- سئو آف پیج off-page
برای آن که بتوان از طریق سئو به عنوان یکی از مهمترین روشهای دیجیتال مارکتینگ موفق شد، نیاز است که تمامی اقدامات سئو به صورت کاملاً اصولی و دقیق بر روی سایت شما انجام گردد.
3. بازاریابی موتورهای جستجو (SEM):
به سئوکاران و یا دیجیتال مارکترها کمک میکند تا تبلیغات پولی را در صفحه نتایج موتور جستجو قرار دهند. مهمترین و شناختهشدهترین سرویس در این زمینه گوگل ادوردز است.
نکته مهم:
SEM یا بازاریابی موتورهای جستجو جایگزینی برای بهینه سازی صفحات (سئو) نیست زیرا ترکیب این دو میتواند به افزایش ترافیک سایت و پیشرفت شما کمک کند.
4. تبلیغات نمایشی (cpm):
تبلیغات Cost Per mille نوعی از تبلیغات دیجیتال است که شما بر اساس هزینهای که میپردازید میتوانید نمایش مورد نظر خود را دریافت کنید یعنی در تبلیغات CPM هزینه زمانی کسر میشود که تبلیغ به کاربر نمایش داده شود.
مشهورترین پلتفرمهای تبلیغات بر اساس CPM در دنیا
- YouTube
- گوگل ادز
- فیسبوک
- شبکههای اجتماعی مانند اینستاگرام
5. تبلیغات کلیکی:
شما با اجرای تبلیغات کلیکی تنها به ازای تعداد کلیکهایی که توسط کاربران روی تبلیغ انجام میشود، هزینه پرداخت میکنید.
PPC: PPC یا پرداخت به ازای هر کلیک، بهنوعی از تبلیغات اطلاق میشود که در آن تبلیغ کننده به ازای هر کلیکی که بر روی تبلیغش انجام میشود هزینهای پرداخت میکند.
CPC: CPC یا هزینه به ازای هر کلیک معیاری است که هزینههای کلیکها را بررسی میکند. فقط این مورد را در نظر داشته باشید که هزینهها بر اساس فاکتورهایی همچون رقابت موجود بر روی کلمات کلیدی و نوساناتی که در حجم جستجو وجود دارد متغیر است.
انواع تبلیغات کلیکی:
1.همسان (Native ads): لینکهای تبلیغاتی با ساختار و ظاهری شبیه لینکهای معمولی نمایش داده میشود.
2.بنری: تبلیغات شما به شکل بنر در هر قسمتی از سایت تبلیغاتی با پرداخت هزینههای متفاوت میتواند قرار بگیرد.
انواع تبلیغات بنری:
- Rich Media Ads: ویدیوهایی که هنگام بارگذاری صفحه نمایش داده میشود،
- Overlays: تبلیغاتی که در بالای سایت ظاهر شده و با زدن دکمه close بسته میشود.
- Interstitials: آگهیهایی که پیش از نمایش محتوای سایت ظاهر میشود.
- Sponsorship: قراردادن یک لوگو در طراحی وب سایت است.
3.پوش نوتیفیکیشن: تبلیغات و اطلاعیههایی که از سمت سایت نمایش دهنده به مخاطبان همان سایت نشان داده میشود.
4.ریتارکتینگ: به عنوان مثال زمانی که شما وارد یک سایت شده و محصولی را مشاهده میکنید، آن سایت مجدد در قالب نوتیفیکیشن بعد از گذشت مدتی محصول را به شما یادآوری میکند.
6. بازاریابی موبایل:
تبلیغات از طریق اپلیکیشنهای موبایلی میتواند فروش را افزایش و تقاضای محصولات و خدماتتان را نیز بیشتر کند.
7. بازاریابی شبکههای اجتماعی:
شبکههای اجتماعی یکی از قویترین پلتفرمها برای بازاریابی محسوب میشود؛ زیرا کاربران فعال فقط در
- فیسبوک: 1.66 میلیارد در روز
- توییتر: 330 میلیون کاربر فعال در ماه
- اینستاگرام: 500 میلیون کاربر فعال در روز
میباشد. لذا شانس ارتباط و تعامل با افراد زیادی در سراسر دنیا از طریق این پلتفرمها را فراهم میکند.
کلید موفقیت کمپینهای بازاریابی در شبکههای اجتماعی ایجاد محتوای قابل اشتراک گذاری (شاید حتی وایرال)، قابل تعامل است.
8. بازاریابی ایمیل:
برای افزایش شانس موفقیت از طریق ایمیل مارکتینگ باید لیستی از مخاطبانتان ایجاد، محتوای درگیرکننده بنویسید، تیتر موضوعی جذاب انتخاب کنید و در بهترین زمان ممکن آن را ارسال کنید.
9. بازاریابی تأثیرگذار یا اینفلوئنسر مارکتینگ (Influencer Marketing):
به معرفی شدن محصول و خدمات توسط اینفلوئنسرها در شبکههای اجتماعی میگویند. تأثیرگذاری اینفلوئنسر بر بازار عموماً ناشی از تخصص، شهرت و یا محبوبیت این افراد است.
انتخاب اینفلوئنسر به نوع بازار هدف شما و بودجهتان بستگی دارد:
- میکرو اینفلوئنسرها: افرادی هستند که کمتر از 100 هزار فالور دارند و بسیار مقرونبهصرفه هستند.
- ماکرو اینفلوئنسرها: افرادی هستند که از 100 هزار تا یک میلیون دنبال کننده دارند.
- مگا اینفلوئنسرها: افرادی هستند که میلیونها فالور دارند که میتوانند سلبریتی و یا افراد معروف و محبوب در شبکههای اجتماعی باشند که معمولاً هزینه بالایی برای تبلیغات دریافت میکنند.
10. بازاریابی افیلیت (Affiliate Marketing):
بازاریابی وابسته یا افیلیت مارکتینگ یعنی برون سپاری کردن فروش محصولات یا خدمات خود به افراد یا شرکتهای کوچک که در قبال هر تبلیغی که منجر به فروش شود، کمیسیون دریافت میکنند.
11. بازاریابی با استفاده از ویدئو:
به اشتراک گذاری ویدیو از طریق پلتفرمهای ویدیویی میگویند. یکی از مهمترین فضاهایی که میتوانید در آن از طریق ویدیو بازاریابی کنید، قسمت بررسی محصول است.
12. بازاریابی با استفاده از پادکست:
تولید محتوای صوتی بسیار ارزانتر از محتوای ویدیویی بوده و مزایای بسیاری بهخصوص برای افراد پرمشغله را دارد. طبق آپدیت جدید الگوریتم گوگل (2022)، اهمیت پادکست بیشتر شده و تأثیر زیادی بر امتیاز سئو سایت شما خواهد داشت.
نکته مهم: اگر بتوانید بهخوبی مخاطبان هدف خود و عادات آنها را شناسایی کنید میتوانید مطالب را در فرآیند بازاریابی صوتی خود پوشش دهید بهطوری که شنوندگان شما در حین انجام هرکاری که هستند، بتوانید آنها را بازاریابی کنید.
انواع ابزارهای مورد استفاده در دیجیتال مارکتینگ
در بازاریابی دیجیتال ابزارهای زیادی برای تبلیغات و جذب مشتری، مورد استفاده قرار میگیرند. اگر تمامی این ابزارها به کار گرفته شوند، بازاریابی دیجیتال میتواند نتایج شگفت انگیزی در بر داشته باشد. در زیر انواع ابزارهای مورد استفاده در بازاریابی دیجیتال را نام بردهایم:

-
سئو و بهینه سازی موتورهای جستجو
سئو و بهینه سازی موتورهای جستجو یکی از مهمترین ابزارهای بازاریابی دیجیتال محسوب میشود. سایت شما باید همواره در صفحه اول نتایج جستجو بالا بیاید، تا کاربران بیشتری وارد آن شوند و درصد فروشتان بالاتر برود. اگر بر روی سئو داخلی و خارجی سایت خود کار کنید و آن را بهینه سازی کنید، مطالب سایت شما در لینک اول قرار میگیرند.
-
تولید محتوا
محتوا دیگر ابزار مورد نیاز برای دیجیتال مارکتینگ است. محتوا سایت شما می تواند ویدئو، تصویر، متن باشد. اما محتوا باید به قدری ارزشمند باشد که کاربر را به خرید از وبسایت شما ترغیب نماید. همچنین تولید محتوا باعث افزایش ترافیک سایت میشود.
-
شبکههای اجتماعی
بی شک شبکههای اجتماعی ابزار بسیار مهمی در بازاریابی دیجیتال محسوب میشوند. شبکههای اجتماعی شامل فیسبوک، تلگرام، اینستاگرام، توییتر میشوند که تقریبا همه مخاطبان از آنها استفاده میکنند. حال شما برای جذب مشتری باید در این شبکهها حضور یافته و محتوا تولید نمایید. شما به واسطه حضور در این شبکهها میتوانید با مشتریان ارتباط برقرار کنید و کالا یا خدمات خود را به آنها معرفی کنید.
-
ایمیل
ایمیل دیگر ابزاری است که از گذشته تا کنون در بازاریابی دیجیتال کاربرد داشته است. شما میتوانید با استفاده از ایمیل برای مخاطبان خود پیام ارسال کنید و با برقراری ارتباط، آنها را به مشتریان وفادار و ثابت خود تبدیل نمایید. با استفاده از ایمیل میتوانید اخبار کسب و کار خود مانند تخفیفها، افزایش یا کاهش قیمتها را به اطلاع مشتریان برسانید. اما در دیجیتال مارکتینگ باید در استفاده از ایمیل بسیار محتاط عمل کنید و در مناسبترین بازه زمانی برای مشتریان پیام ارسال کنید.
-
تبلیغات در گوگل
تبلیغات در گوگل نیز از جمله ابزارهایی است، که میتواند در بازاریابی دیجیتال به شما بسیار کمک کند. برای اینکه کاربران بیشتری به سایت شما وارد شده و خرید نمایند، میتوانید در گوگل سایت خود را تبلیغ کنید. این کار قطعا هزینههایی را برایتان در بر میگیرد، اما نتایج بسیار خوبی خواهد داشت.
مزایای شگفت انگیز دیجیتال مارکتینگ برای کسب و کارها
بازاریابی دیجیتال مزایای فوق العادهای برای کسب و کارها به همراه دارد. به همین دلیل تقریبا همه کسب و کارها سعی میکنند از این روش استفاده کنند. در زیر مزایای شگفت انگیز بازاریابی دیجیتال را نام بردهایم:
هزینه مناسب
مشتریان وفادار
طیف مخاطبان وسیع
بدون مرز
حفظ مشتریان
-
هزینه مناسب
بازاریابی دیجیتال معمولا بر مبنای استراتژیها و تکنیکهای مختلف صورت میپذیرد. به همین علت هزینه مناسبتری را در بر میگیرد. این در حالی است نرخ تبدیل این روش نیز از سایر شیوههای جذب مشتری بالاتر است.
-
وفاداری مشتریان نسبت به برند
استفاده از بازاریابی دیجیتال میتواند باعث وفاداری هرچه بیشتر مشتریان شود. به این علت که در این روش با مشتری ارتباط موثری برقرار میشود و برند همواره با او در تعامل خواهد بود.
-
دسترسی به طیف گستردهای از مخاطبان
دیگر مزیت دیجیتال مارکتینگ برای کسب و کارها دسترسی به طیف گستردهای از مشتریان میباشد. به این علت که امروزه همه مخاطبان در فضای آنلاین حضور دارند. در نتیجه در این روش نسبت به شیوه سنتی مشتریان بیشتری برای جذب وجود دارند.
-
عدم محدودیت جغرافیایی
در بازاریابی دیجیتال میتوان مشتریانی را از سراسر جهان برای یک کسب و کار جذب نمود و هیچگونه محدودیت جغرافیایی در این روش وجود ندارد. در نتیجه برند میتواند با بازاریابی دیجیتال در کشورهای دیگر نیز شناخته شود و شهرت زیادی پیدا کند.
-
حفظ مشتریان سابق
دیگر مزیت دیجیتال مارکتینگ حفظ مشتریان سابق است. در این روش با مشتریان قبلی نیز تعامل برقرار میشود تا نیازهایشان برطرف گردیده و همواره برند را به آشنایان خود معرفی نمایند.
آیا میدانید تبلیغات ATL-BTL-TTL چیست؟؟
اصلیترین وظایف یک دیجیتال مارکتر کدامند؟
بازاریابی دیجیتال باید توسط افراد متخصص در کسب و کار پیاده سازی شود، تا نتایج خوبی داشته باشد. به همین علت همه شرکتها برای پیاده سازی دیجیتال مارکتینگ، اقدام به استخدام یک متخصص یا دیجیتال مارکتر مینمایند. دیجیتال مارکتر وظایف متعددی دارد و باید آنها را به برنامهریزی اصولی به انجام برساند. در زیر اصلیترین وظایف یک دیجیتال مارکتر را نام بردهایم:

-
اندازه گیری نرخ تبدیل
دیجیتال مارکتر در درجه اول وظیفه دارد که نرخ تبدیل سایت، شبکههای اجتماعی را اندازه گیری کند. با اندازه گیری نرخ تبدیل میتوان مطلع گردید که کدام یک از روشهای تبلیغاتی توانسته مشتریان بیشتری را برای کسب و کار جذب نماید و موثرتر بوده است. در نتیجه وقتی دیجیتال مارکتر این نرخ را اندازه گیری کند، میتواند موثرترین روش تبلیغات را انتخاب و همواره آن را تکرار کند.
-
طراحی استراتژیهای بازاریابی
دیجیتال مارکتر برای پیاده سازی دیجیتال مارکتینگ وظیفه دارد، استراتژیهای بازاریابی هدفمند و موثری را در یک کسب و کار پیاده سازی کند. این استراتژیها تعیین میکنند که کسب و کار باید چه نوع تبلیغاتی را، در چه زمانی و برای کدام دسته از مخاطبین منتشر نماید. استراتژیهای بازاریابی مختلف بوده و میتوانند با سایت، شبکههای اجتماعی، ایمیل یک کسب و کار مرتبط باشند.
-
تجزیه و تحلیل رقبا
قطعا تجزیه و تحلیل رقبا نیز از دیگر وظایف مهم یک دیجیتال مارکتر محسوب میشود. همه کسب و کارها دارای رقبایی در بازار بوده، که باید نسبت به آنها وجه تمایزی داشته باشند تا بتوانند مشتریان بیشتری جذب کنند. به همین دلیل یک دیجیتال مارکتر وظیفه دارد همواره رقبای کسب و کار را تجزیه و تحلیل کند، و نقاط ضعف و قوت آنها را بیابد. به این ترتیب کسب و کار میتواند با رقبای خود در بازار به رقابت بپردازد.
مهمترین چالشهای پیاده سازی دیجیتال مارکتینگ
بازاریابی دیجیتال دارای معایبی نیز میباشد، و گاها این معایب باعث میشوند که کسب و کارها در خصوص اعمال این روش دچار شک و تردید شوند. به طور کلی برای اعمال هر شیوهای در یک کسب و کار، علاوه بر مزایا باید با معایب و چالش های آن نیز آشنایی داشت. در زیر مهمترین چالشهای بازاریابی دیجیتال را نام بردهایم:
مشکلات سیستمی
اعتمادسازی مشکل
بازدهی طولانی
-
اختلال در کار در صورت مشکلات سیستمی
گاهی به علت مشکلات مختلف مانند قطعی برق، مشکلات سیستمی اینترنت ضعیف شده و یا به طور کامل قطع میشود. به همین علت اگر اینترنت قطع گردد، امکان ارتباط با مشتری وجود ندارد و در بازاریابی دیجیتال اختلال به وجود میآید.
-
سخت اعتماد کردن کاربران
سخت اعتماد کردن کاربران دیگر چالش دیجیتال مارکتینگ محسوب میشود. کاربران به این علت که در خرید اینترنتی امکان لمس و مشاهده محصول از نزدیک را ندارند، معمولا سخت به سایت و پیجها اعتماد میکنند. در نتیجه یک برند باید همواره تلاش کند تا اعتماد کاربران را جلب نماید و بتواند این چالش را در بازاریابی دیجیتال از بین ببرد.
-
بازدهی طولانی مدت
بازاریابی دیجیتال بازدهی طولانی مدتی داشته و در واقع یک شبه جواب نمیدهد. به همین علت باید کسب و کار برای دریافت نتایج عالی شکیبا باشد.
اما مسئلهای که اهمیت دارد این است که تاکنون اجرای تمامی کمپینهای تبلیغات پیشرفت و موفقیت کسب و کار را به همراه داشته و نه تنها مشکل ساز نبوده بلکه مدیران را زودتر به اهدافشان رسانده و منفعتهای بسیاری برای آنان داشته است.