استراتژی بازاریابی چیست و چه کاربردی دارد؟

استراتژی یا برنامه بازاریابی واژه‌ای آشنا برای صاحبان کسب و کارها می‌باشد. هر کسب و کاری محصولات یا خدماتی را به مشتریان خود عرضه می‌کند. حال اگر بازاریابی وجود نداشته باشد، مخاطبان از خدمات و محصولات که‌ توسط یک کسب و کار تولید می‌شوند اطلاعی نخواهند داشت. بازاریابی به ما کمک می‌کند تا با استفاده از تبلیغات مختلف برند خود را میان مشتریان شناخته‌تر نموده و درصد فروش را چندین برابر کنیم.

اما آیا انجام بازاریابی به هر شیوه‌ای می تواند در رشد کسب و کار ما تاثیرگذار باشد؟ قطعا خیر! در اینجاست که داشتن استراتژی بازاریابی کاربرد خواهد داشت. مارکتینگ استراتژی در واقع به برنامه ریزی‌ها و مدل‌های طراحی شده‌ای گفته می‌شود، که به یک کسب و کار نحوه و راه صحیح بازاریابی محصولات و خدماتش را نشان می‌دهند. این استراتژی‌ها در واقع تکنیک‌هایی هستند، که به کسب و کار کمک می‌کنند بازاریابی موثرتر و با برنامه‌تری را انجام دهد. معمولا یک بیزینس کوچ حرفه‌ای می‌تواند این کار را به بهترین شکل انجام دهد.

کاربرد استراتژی‌های بازاریابی افزایش فروش، جذب مشتری، ایجاد آگاهی و …برای یک کسب و کار خواهد بود. استراتژی‌های بازاریابی انواع و اقسام مختلفی دارند. برخی کسب و‌ کارها تصور می‌کنند که می‌توانند با اعمال یک‌ یا چند روش تبلیغ، بازاریابی محصولات خود را انجام دهند و نیازی به استراتژی و برنامه بازاریابی ندارند.‌ اما این تصور کاملا اشتباه بوده و‌ همه کسب و کارها باید از این استراتژی‌ها استفاده کنند.

شما چه یک شرکت‌ چند ملیتی داشته باشید و چه یک کسب و کار کوچک‌ تاسیس نموده باشید، به این استراتژی‌ها نیاز خواهید داشت. برای تدوین استراتژی‌های بازاریابی مدیران شرکت یا سازمان و متخصصان بازاریابی در چند جلسه ملاقات‌هایی خواهند داشت. در این‌ جلسات برای نحوه تبلیغات، مکان تبلیغ، زمان تبلیغ، نوع تبلیغ تصمیم گیری‌هایی می‌شود. به نتیجه این‌ تصمیم گیری‌ها استراتژی بازاریابی گفته می‌شود.

پرکاربردترین انواع استراتژی بازاریابی برای کسب و کارها

استراتژی‌های بازاریابی انواع و اقسام مختلفی داشته و هر کسب و کاری می‌بایست با توجه به شرایط، محصول و یا نوع خدمات خود چند مورد از آن‌ها را اجرا نماید. در زیر به معرفی پرکاربردترین انواع استراتژی‌های بازاریابی پرداخته‌ایم:

پرکاربردترین انواع استراتژی بازاریابی
  • تبلیغات پولی

قطعا تبلیغات پولی یکی از بهترین انواع تکنیک و استراتژی‌های بازاریابی محسوب می‌شود. در این روش کسب و کار بنر و آگهی محصول یا خدمات خود را در سایت‌ها، مجلات، پیج‌ها قرار می‌دهد تا برای او تبلیغات انجام شود. سپس باید هزینه‌ای را با توجه به بازدید تبلیغات پرداخت کند. هرچقدر که بازدید تبلیغات بالاتر باشد، مشتریان بیشتری با کسب و کار مورد نظر آشنا خواهند شد.

  • بازاریابی ارتباطی

یکی دیگر از پرکاربردترین انواع استراتژی بازاریابی مشتری مداری و مارکتینگ ارتباطی می‌باشد. برقراری ارتباط موثر با مشتری نیز می‌تواند یک مارکتینگ استراتژی به حساب آید. برای مثال یک کسب و کار در این روش سعی می‌کند با لحن صمیمی با مشتری ارتباط دوستانه برقرار کند و اینگونه درصد وفاداری او نسبت به برند را افزایش دهد.

  • مارکتینگ خفا و پنهانی

یکی دیگر از بهترین  و موثرترین تکنیک‌ها و استراتژی های بازاریابی، مارکتینگ در خفا و پنهانی می‌باشد. در این روش کسب و کار بدون اینکه مشتری را از تبلیغات خود مطلع سازد، بازاریابی‌اش را انجام می‌دهد و نتایج بسیار خوبی را رقم می‌زند. برای مثال در برخی از فیلم سینمایی‌های خارجی، دیده می‌شود که از یک برند خودروی لوکس استفاده می‌شود.

این کار باعث تبلیغ آن خودرو به صورت غیرمستقیم و پنهانی خواهد شد و مشتریان زیادی را برای تولید کننده آن جذب خواهد کرد. در این صورت می‌توان گفت برند تولید کننده خودرو از استراتژی بازاریابی خفا و پنهانی برای تبلیغ محصولات خود استفاده کرده است.

  • تبلیغات کلامی یا دهان به دهان

این استراتژی به این بستگی دارد که شما به مشتریان خود چه احساسی  را منتقل نموده‌اید. اگر محصولات عالی و خدمات با کیفیتی را به مشتریان خود عرضه نموده باشید، آن‌ها به طور ناحودآگاه نزد دوستان و آشنایان خود برند شما را تبلیغ نموده و برایتان مشتری جذب خواهند کرد. در نتیجه برای اجرای این استراتژی باید سعی کنید با کیفیت‌ترین محصولات و خدمات را به مشتریان خود عرضه نمایید.

برای اجرا و پیاده سازی جدیدترین تبلیغات جهت افزایش درآمد مقاله مقابل را مطالعه کنید.

نکات طلایی در خصوص انتخاب استراتژی بازاریابی برای یک برند

گفتیم که هر برندی برای اینکه مسیر رشد و موفقیت را طی کند، نیاز به استراتژی و برنامه بازاریابی خواهد داشت. برای انتخاب و اجرای هر نوع استراتژی می‌بایست مدیران کسب و کارها به برخی نکات مهم توجه نمایند. توجه به این نکات مهم و طلایی، در انتخاب استراتژی مناسب که بازدهی بهتری داشته باشد، تاثیر زیادی دارند. این نکات را در زیر نام برده‌ایم:

تعیین رقبا

بازار هدف

تست استراتژی

  • تعیین رقبا

توجه داشته باشید که یکی از اهداف اجرای هر نوع استراتژی برای بازاریابی، ایجاد یک وجه تمایز میان شما و رقبایتان می‌باشد. یعنی شما باید با آن‌ها تمایز داشته، تا مشتری بتواند برای خرید برندتان را انتخاب کند. حال اگر می‌خواهید یک استراتژی بازاریابی مناسب تدوین کنید، می‌بایست رقبایتان را نیز تعیین کنید و استراتژی خود را به گونه‌ای تنظیم کنید که امکان رقابت با آن‌ها را داشته باشید.

  • مشخص نمودن بازار هدف

از دیگر نکاتی که در انتخاب استراتژی بازاریابی باید مدنظر قرار دهید، می‌توان به مشخص نمودن بازارهدف اشاره کرد. تعیین کنید که می‌خواهید در چه بازاری و کدام دسته از مشتریان را جذب کنید. برای این کار باید قبل از هر چیزی پرسونای مخاطب خود را طراحی کنید.

  • تست استراتژی

شما باید حتما چند استراتژی مختلف را تست نمایید و سپس یکی از آن‌ها را انتخاب کنید. به این علت که با تست نمودن می‌توانید متوجه شوید که کدام یک از انواع استراتژی بازاریابی برای شما بازدهی بهتری دارد و در نتیجه آن را انتخاب کنید. اما توجه داشته باشید که یک کسب و کار باید همواره از چند استراتژی استفاده  نماید و به یک تکنیک جذب مشتری اتکا نکند.

برای آشنایی با پرطرفدارترین و تاثیرگذارترین روش بازاریابی مقاله مقابل را بخوانید.

مراحل تدوین و طراحی استراتژی بازاریابی

تدوین و طراحی استراتژی‌های بازاریابی کار آسانی نبوده و باید توسط افراد متخصص انجام گیرد. تدوین استراتژی در چندین مرحله انجام می‌گیرد، که این مراحل را در زیر شرح داده‌ایم:

مراحل تدوین و طراحی استراتژی بازاریابی
  • مشخص نمودن اهداف

در مرحله اول می‌بایست اهداف خود را مشخص کنید.‌ برای مثال باید تعیین کنید که می‌خواهید با بازاریابی چه تعداد مشتری جذب کنید، چه میزان درآمدی داشته باشید و یا اینکه در چه تایمی مقدار فروش مشخصی داشته باشید.

  • انتخاب استراتژی

پس از تعیین اهداف شما باید استراتژی بازاریابی متناسب با آن‌ها را انتخاب کنید. استراتژی شما می‌تواند تبلیغات پولی، تبلیغ پنهان، ایمیل مارکتینگ باشد.

  • انتخاب مکان اجرای استراتژی

حال در این مرحله باید تعیین کنید که استراتژی انتخاب شده، قرار است در چه مکانی اجرا شود. برای مثال می‌توانید برای اجرای استراتژی از مکان‌هایی مثل سایت‌ها، تلویزیون، ایمیل، شبکه‌های اجتماعی استفاده کنید.

  • اجرا

اجرا تقریبا از آخرین مراحل خواهد بود. در این مرحله باید استراتژی تدوین شده بر اساس اهداف، مکان تبلیغات، پرسونای مخاطب، رقبا را به اجرا در آورید. اجرای استراتژی بازاریابی می‌تواند مدت زمان مشخصی طول بکشد.

  • نظارت

حالا باید بر اجرای استراتژی نظارت کنید. یعنی بسنجید که‌ کارمندان و بازاریابان شما چگونه آن را پیاده سازی می‌کنند و در نتیجه نقاط ضعف آن‌ها را برطرف سازید.

برای مطالعه کامل‌ترین مقاله ” استراتژی های مختلف در بازاریابی B2G” همین الان کلیک کنید.

یک استراتژی بازاریابی عالی چه ویژگی‌هایی دارد؟

استراتژی‌های بازاریابی عالی و اصولی، می‌بایست دارای برخی ویژگی‌ها باشند. در واقع هر استراتژی باید به گونه‌ای تدوین شود، که همه این ویژگی‌ها را داشته باشد. در زیر مهم‌ترین ویژگی‌های یک‌ مارکتینگ استراتژی عالی را شرح داده‌ایم:

مشتری پسند

کمترین هزینه

انعطاف‌پذیری

کمترین زمان

  • هماهنگ بودن با سلایق مشتریان

اولین ویژگی یک استراتژی عالی هماهنگ بودن با علاقه و سلایق مشتریان می‌باشد. در واقع استراتژی باید محصول را به گونه‌ای تبلیغ کند، که مورد توجه مشتری قرار بگیرد و طبق نیاز او طراحی شده باشد.

  • کم هزینه بودن

کم هزینه بودن نیز می‌تواند از دیگر ویژگی‌های یک استراتژی بازاریابی عالی به حساب آید. هزینه اجرای استراتژی برای کسب و کارهای تازه تاسیس بسیار مهم خواهد بود.‌ در نتیجه یک استراتژی فوق العاده باید با کمترین هزینه، بالاترین بازدهی را داشته باشد.

  • انعطاف پذیری

استراتژی‌های بازاریابی باید حتما انعطاف پذیری داشته باشند. شاید در برخی از مراحل نیاز باشد که بخشی از این استراتژی‌ها را تغییر دهید، در نتیجه اگر استراتژی مورد نظرتان منعطف باشد، ایجاد تغییرات در آن‌ ساده خواهد بود.

  • کوتاه مدت بودن

یک استراتژی بازاریابی باید کوتاه مدت باشد. یعنی شما باید بتوانید با استفاده از آن‌ در یک بازه زمانی کوتاه، به اهدافتان دست یابید.‌ البته برخی از استراتژی‌ها نیز برای اهداف بلندمدت طراحی می‌شوند. اما به طور کلی کوتاه مدت بودن استراتژی بهتر است.

بازاریابی در کسب و کارهای امروزه به دلیل وجود رقبای سرسخت و شدید که همه در تلاش در جهت رقابت و پیشی گرفتن از یکدیگر هستند تبدیل به امری بسیار مهم و حساس در بیزینس‌های امروزه شده است. اگر علاقمند به پیشرفت کسب و کار خود هستید و با مفاهیم و استراتژی‌های بازاریابی آشنایی ندارید بهتر است انجام این کار به یک تیم حرفه‌ای بیزینس کوچینگ بسپارید.

تیم بیزینس کوچینگ نعمتی می‌تواند با تعیین بهترین استراتژی بازاریابی متناسب با کسب و کارتان پیشرفت و توسعه برایتان ایجاد کند.