آموزش کسب و کار توسط بیزینس کوچینگ

بیزینس کوچینگ امروزه به واژه‌ای آشنا برای همه تبدیل شده و بارها آن را شنیده‌ایم. کوچینگ کسب و کار امروزه طرفداران زیادی پیدا کرده است و حتی مشهور‌ترین برند‌ها در جهان نیز به این روش روی آورده‌اند. برای اینکه بدانیم‌ آموزش کسب و کار توسط بیزینس کوچ‌ها چگونه است، ابتدا باید با مفهوم بیزینس کوچ آشنایی داشته باشیم. بیزینس کوچ‌ها اشخاصی هستند که در گذشته کسب و کار‌های زیادی را به رشد و موفقیت رسانده‌اند؛ به همین علت تجربه بسیار زیادی داشته و اطلاعات فراوانی دارند.

این اشخاص به عنوان بیزینس کوچ یا مربی کسب و کار شناخته می‌شوند. حال بیزینس کوچ‌ها تجربیاتی که در طی سال‌ها فعالیت کسب نموده‌اند را در اختیار مدیران کسب و‌ کار‌ها قرار داده تا آن‌ها نیز بتوانند رشد کنند. حال آموزش کسب و کار توسط بیزینس کوچ امروزه بسیار مورد استقبال قرار گرفته است.

در این‌ خصوص باید بگوییم یک بیزینس کوچ به مدیر کسب و‌ کار آموزش می‌دهد که با دید بازتری به نیاز‌ها، نقاط ضعف، نقاط قوت خود نگاه کند؛ سپس به او کمک می‌کند تا با بهبود عملکرد و پرورش توانایی‌هایی که دارد، کسب و کار خود را رشد دهد. آموزش بیزینس کوچ‌ها طی برگزاری برخی جلسات ‌صورت می‌گیرد. تایم و زمان برگزاری این جلسات با توجه به توافق مدیر کسب و کار و بیزینس کوچ ‌تعیین می‌شود.

در این جلسات بیزینس کوچ به خوبی به صحبت‌های مراجع یا مدیر کسب و کار گوش می‌دهد و سپس با طرح سوالاتی به او کمک‌ می‌کند تا راه حل مشکلاتش را بیابد. معمولاً بیزینس کوچ‌ها ترجیح می‌دهند در هفته دو جلسه آموزشی با مدیران کسب و کار‌ها برگزار کنند. همچنین تایم جلسات نیز نباید خیلی طولانی شود‌. بهتر است تایم جلسات مابین یک الی دو ساعت باشد.

فواید کوچینگ برای کسب و کارها چیست؟

کوچینگ برای کسب و کارها فواید فراوانی به همراه خواهد داشت. به همین دلیل است که تقریبا همه مدیران کسب و کار‌ها به یک بیزینس کوچ حرفه نیاز دارند تا تحت نظر او آموزش‌های لازم جهت رشد برند خود را دریافت کنند. در ادامه فواید آموزش کسب و کار توسط بیزینس کوچ را ذکر نموده‌ایم:

1

استخدام متخصص

2

تدوین استراتژی

3

توانایی رهبری

4

توانایی حل مشکلات

5

مدیریت زمان

  • استخدام افراد متخصص

بیزینس کوچینگ در درجه اول برای استخدام‌ افراد متخصص در کسب و کار به شما کمک‌ خواهد کرد. مربی کسب و کار با‌توجه به تجربیاتی که دارد، هر شخصی را برای فعالیت مناسبی انتخاب می‌کند که در آن عملکرد بهتری دارد. استخدام اینگونه افراد می‌تواند موجب رشد کسب و کارتان شود.

  • طراحی استراتژی

متخصص کوچینگ به شما کمک می کند برای کسب و کارتان استراتژی طراحی کنید و در تدوین استراتژی به شما کمک می‌کند. این استراتژی‌ها مانند یک برنامه‌ریزی عالی در راه رسیدن به اهداف، به شما کمک خواهند کرد. در واقع استراتژی‌ها طی نمودن مسیر موفقیت برای کسب و کارتان را آسان‌تر خواهند کرد. بیزینس کوچینگ به شما آموزش می‌دهد که بر‌اساس منافع و اهدافتان بهترین استراتژی‌ها را طراحی نمایید.

  • تقویت قدرت رهبری

اگر شما بخواهید در کسب و کار خود به اهداف بالایی دست یابید، باید مجموعه بزرگی را هدایت و مدیریت کنید. به همین دلیل باید روحیه رهبری قدرتمندی داشته باشید. آموزش کسب و کار توسط بیزینس کوچینگ، به‌گونه‌ای است که رفته رفته قدرت رهبری شما را افزایش می‌دهد.

  • توانایی حل مشکلات

بیزینس کوچینگ کمک می‌کند که با استفاده از توانایی‌های خود، راه حل مشکلاتتان را پیدا کنید و آن‌ها را به صورت اساسی برطرف نمایید. در‌واقع بیزینس کوچ، توانایی حل مسئله را در شما افزایش می‌دهد.

  • مدیریت زمان

بیزینس کوچ به شما مدیریت زمان را آموزش می‌دهد. یعنی شما با کمک‌ او می‌توانید بر روی اصلی‌ترین امور تمرکز نمایید و وقت خود را صرف انجام‌ مهمترین فعالیت‌ها کنید.

معیار‌های مهم در خصوص استخدام بیزینس کوچینگ

در حین انتخاب بیزینس کوچ کسب و کار خود می‌بایست به برخی معیارهای مهم توجه‌ نمایید. در نظر‌گیری این‌ معیارها به شما کمک می‌کند تا مناسب‌ترین متخصص کوچینگ را برای مجموعه خود استخدام نمایید. در زیر به مهمترین‌ معیارها هنگام استخدام بیزینس کوچینگ اشاره نموده‌ایم:

معیار‌های مهم در خصوص استخدام بیزینس کوچینگ

تجربه

توجه کنید که فرد مورد نظر چه دستاورد‌هایی در حوزه کاری شما دارد؟ آیا این دستاورد‌ها همان اهداف کسب و کار شما هستند؟ قبل از هرکاری باید به این سوالات پاسخ دهید. شخصی که قرار است آموزش کسب و کار را به شما ارائه دهد باید ابتدا خودش این مسیر را طی نموده و به اهداف شما رسیده باشد. پس تجربه از مهمترین فاکتور‌ها هنگام انتخاب بیزینس کوچ‌ به شمار می‌رود.

تمایل به تسهیم تجارب

تمایل به تسهیم تجارب دیگر معیاری است که باید حین انتخاب بیزینس کوچ‌ به آن دقت نمایید. گاهی متخصص مورد نظر شما تجربه و دستاورد‌های فوق‌العاده‌ای دارد. اما در ارائه و انتقال آن‌ها به شما سخاوتمند نیست. در این صورت می‌توان گفت که او تمایل زیادی به تسهیم تجارب ندارد. پس باید شخصی را انتخاب کنید که تمام تجارب خود را کامل و شفاف در اختیارتان قرار دهد، اینگونه است که آموزش‌های او برایتان سودمند خواهد بود.

دارا بودن تخصص در حوزه کوچینگ

برخی اوقات شخص مورد نظر شما هم دست آورد‌های زیادی دارد و هم مایل است تمام آن‌ها را با شما به اشتراک بگذارد؛ اما در حوزه کوچینگ هیچ سر‌رشته یا تخصصی ندارد. اینگونه بازهم فرد مورد نظر برای شما مناسب نخواهد بود. به این علت که تخصص در حوزه کوچینگ که یک علم منحصر به فرد است نیز، جزو مهمترین معیار‌هایی است که باید به آن توجه نمایید.

ایجاد رابطه دوستانه

کسی که قرار است به عنوان یک متخصص کوچینگ، آموزش کسب و کار را ارائه دهد، باید توانایی برقراری یک رابطه دوستانه و صمیمی با شما را داشته باشد. این موجب می‌شود که بتوانید در حین ارتباط با او احساس صمیمیت بیشتری داشته و به راحتی در مورد اهداف، نیاز‌ها، مشکلات، موانع  کسب و کارتان با او به گفتگو بپردازید.

وظایف و ویژگی‌های یک کوچ و مجموعه کوچینگ حرفه‌ای

برای مشاهده وظایف، تفاوت و شباهت میان تراپی و کوچینگ مقاله فرق تراپی و کوچینگ را مطالعه کنید.