کمپین تبلیغات چیست و چه کاربردی دارد؟

حتما شما نیز بارها و بارها نام کلمه تبلیغات و کمپین تبلیغاتی به گوشتان خورده است. این کلمه با نام های آگهی، آوازه‌گری و کنترل ذهن نیز شناخته می‌شود. در زندگی امروزی همه ما‌ همواره با تبلیغ برندهای مختلف سرو کار داریم. یعنی به طور ناخودآگاه ما در طول روز ده‌ها تبلیغ مختلف را مشاهده می‌کنیم و زندگی در دنیای امروزی بدون تبلیغ و کنترل ذهن تقریبا غیر ممکن است. هیچ شرکت یا کسب و کاری نمی‌تواند بدون داشتن کمپین تبلیغاتی، بقای خود را تضمین کند.

در واقع تبلیغ به بخش جداناپذیری از کسب و کارها تبدیل شده است که در نهایت تاثیر بسزایی در پیشرفت کسب و کار دارد. به طور مثال وقتی از خانه خارج می‌شویم، بر روی بیلبوردها، داخل مترو، فروشگاه‌ها پیام‌های تبلیغاتی زیادی را مشاهده می‌کنیم. این نشان دهنده این است که تبلیغ امروزه نقش پررنگی در زندگی ما دارد.

حال تبلیغات دقیقا چیست و چه کاربردی دارد؟ پاسخ ساده است. در تعریف تبلیغ باید بگوییم هر گونه پیامی که‌ به صورت غیر مستقیم؛ باعث ترغیب مخاطب برای انجام کاری خاص شود و بابت آن هزینه‌ای پرداخت شده باشد، تبلیغ به حساب  می آید. در واقع هر برندی سعی می کند با برقراری ارتباط غیر مستقیم مشتریان را برای خرید محصولات یا استفاده از خدمات خود ترغیب کند‌. البته تبلیغ تنها برای فروش بیشتر محصول به کار گرفته نمی‌شود و گاهی برند تبلیغ دهنده برای شهرت بیشتر، توسعه جایگاه خود، ارتباط با مخاطب اقدام به تبلیغ می‌نماید. تبلیغات در رسانه‌های مختلفی از جمله سایت‌ها، تلویزیون، شبکه‌های اجتماعی، رادیو، روزنامه و مجلات انجام می‌شود و تعرفه‌های متفاوتی دارد.

برای درک بهتر تبلیغ و یا کنترل ذهن مخاطب می‌خواهیم به ذکر یک‌ مثال ساده بپردازیم. حتما بارها و بارها تبلیغ و پیام‌های بازرگانی تلویزیونی را تماشا کرده‌اید‌. برای مثال دیده‌اید که در یک‌ تبلیغ از مزایای خرید یک کفش از برندی خاص صحبت می‌شود. در اینجا برند تولید کننده سعی نموده به واسطه تلویزیون با مشتریان ارتباط غیرمستقیم برقرار کند تا بتواند آن‌ها را برای خرید محصول خود ترغیب کنید. این یک نمونه بارز از تبلیغ است.

۵ مرحله تبلیغات اصولی و حرفه‌ای

برای انجام هرگونه تبلیغی، شرکت‌های تبلیغاتی سعی می‌کنند پنج مرحله مختلف را طی کنند. در واقع طی نمودن این مراحل برای انجام تبلیغ حرفه‌ای و اصولی الزامی می‌باشد. اگر هریک از این پنج مرحله حذف شوند، فعالیت انجام شده تبلیغ به حساب نخواهد آمد. در زیر مراحل پنجگانه تبلیغ را نام برده‌ایم:

مراحل تبلیغات اصولی و حرفه ای

نگارش پیام تبلیغاتی

در مرحله اول برای انجام تبلیغ باید، پیامی خاص نگارش و تنظیم‌ شود. این پیام در تبلیغات نشر داده می‌شود و باید بسیار حرفه ای نگارش شود، تا مشتری را ترغیب به انجام امر مورد نظر کند. این پیام می‌تواند شامل مواردی مثل، بیا از خدمات ما استفاده کن، محصولات ما را بخر، به ما رای بده باشد.

انتخاب رسانه

مرحله دوم تبلیغات انتخاب رسانه است‌. رسانه شامل وبسایت، نمایشگاه و رادیو است.‌ در این مرحله باید تعیین شود که پیام تبلیغاتی نگارش شده، باید در کدام رسانه منتشر شود.

مشخص نمودن مخاطبین

در مرحله سوم باید مخاطبین‌ مورد نظر برای تبلیغ، مشخص شوند. در این مرحله برند انتخاب می‌کند که تبلیغاتش، به کدام یک از گروه‌های مخاطبین، در کدام رده سنی، چه‌ جنسیتی، در چه منطقه‌ای نمایش داده شود.

تعیین هزینه

مرحله چهارم تعیین هزینه تبلیغ است.‌ وقتی موارد گفته شده در بالا انجام شوند، شرکت‌ تبلیغاتی هزینه انجام تبلیغ را معین می‌کند. این هزینه توسط تبلیغ دهنده پرداخت می‌شود.

 برقراری ارتباط غیر شخصی

آخرین مرحله تبلیغات برقراری ارتباط غیر شخصی با مشتری است.‌ در این مرحله پیام تبلیغاتی در رسانه انتخاب شده، به مشتری تعیین شده با برقراری ارتباط غیر شخصی ابلاغ می‌شود.‌ یعنی به واسطه ارتباط به طور غیر مستقیم، از مشتری می‌خواهند که امر مورد نظر را انجام دهد‌. این ارتباط نباید شخصی و مستقیم باشد.‌

مزایای فوق العاده تبلیغات برای کسب و کارها

برخی از شرکت‌ها با این‌ تصور که مشتریان ثابت داشته و درآمد خود را دارند، از انجام تبلیغ خودداری می‌کنند. این تصور کاملا غلط بوده و انجام تبلیغ به علت مزایای فراوانی که دارد، برای هر برندی با هر میزان درآمدی الزامی خواهد بود. در زیر مهمترین‌ مزایای تبلیغ برای کسب و کارها را نام برده‌ایم:

افزایش سهم بازار

ایجاد آگاهی

افزایش درآمد

افزایش سهم بازار

در درجه‌ اول تبلیغ باعث می‌شود که یک برند نفوذ بیشتری در بازار داشته باشد و بتواند سهم بیشتری از بازار را به خود اختصاص دهد. این باعث می‌شود که آن برند مشتریان بیشتری جذب کند و درصد ارائه و فروش محصولات خود را چند برابر کند. مثلا شرکت ها می‌توانند با تبلیغات گوناگون، به بازارهای جهانی دسترسی یابند. به همین دلیل است که شرکت هایی مثل گوگل، اپل، مایکروسافت توانسته‌اند، در تمامی کشورهای جهان شناخته شوند.

ایجاد آگاهی

ایجاد آگاهی دیگر مزیت تبلیغ برای کسب و کار‌ها خواهد بود. اگر نوزاد گریه نکند، مادر متوجه نمی‌شود که او نیاز به شیر دارد. در کسب و کارها نیز همینطور است. اگر برند محصولات خود را تبلیغ نکند، مشتری طلع نمی‌شود که او چه محصولاتی دارد، تا در نهایت از آن برند خرید کند. پس ایجاد آگهی نیز از مزایای مهم تبلیغ برای کسب و کارها به حساب می‌آید.

افزایش درآمد

تمامی تبلیغاتی که توسط برندها انجام می‌گیرند، به منظور افزایش درآمد خواهند بود. تبلیغات باعث می‌شود که میزان فروش یک کسب و کار بسیار افزایش یابد و سود چند برابری کسب کند‌.

تبلیغات چه معایبی دارد؟

تبلیغ با وجود مزایای فراوان، برخی معایب نیز خواهد داشت. به زبان ساده‌تر نمی‌توان انتظار داشت که تبلیغ تنها دارای جنبه مثبت بوده و هیچ نکته منفی نداشته باشد. در زیر مهم‌ترین معایب تبلیغ را ذکر نموده‌ایم:

معایب تبلیغات
  • بازدهی طولانی مدت

بازدهی طولانی مدت جز مهمترین معایبی است، که تبلیغ می‌تواند به همراه داشته باشد. شما هرچقدر هم که تبلیغ انجام دهید، نمی‌توانید یک شبه به یک برند مشهور تبدیل شوید. بازدهی تبلیغات طولانی است، اما به هرحال بعد از گذشت مدتی نتایج شگفت انگیزی خواهد داشت. پس هیچگاه نمی‌توان انتظار داشت که تبلیغات در تایم کوتاهی باعث سود دهی شود و مدت زمانی طول می‌کشد تا مشتریان بتوانند با برند ما آشنا شوند.

  • هزینه بسیار بالا

هزینه بسیار بالا از جمله معایبی است، که باعث گردیده برخی کسب و کارهای بزرگ و با سابقه نیز از انجام تبلیغات خودداری نمایند. وقتی که برندی قصد تبلیغ محصول یا خدمات خود را دارد، این امر مسلما هزینه‌های زیادی را در بر می‌گیرد. تبلیغ در تلویزیون، رادیو، سایت ها، مجلات همواره معمولا تعرفه‌های مختلفی داشته و باعث فشار بر درآمد یک شرکت می‌شود. یعنی هر شرکتی باید بخش زیادی از درآمد خود را برای تبلیغ هزینه کند و این از دیگر معایب مهم این امر محسوب می‌شود. بر فرض مثال شرکت‌های معروف خارجی معمولا از سلبریتی‌های مشهور هالیوود می‌خواهند که تبلیغ محصولات آن‌ها را در صفحات اجتماعی خود قرار دهند تا بازدید زیادی داشته باشند. حال تبلیغ در صفحات آن‌ها می‌تواند هزینه‌های میلیاردی در بر داشته باشد.

  • کافی نبودن برای جذب مشتری

تبلیغات به تنهایی برای جذب مشتری کافی نخواهد بود. یعنی اگر بخواهید مشتری جذب کنید، باید علاوه بر تبلیغ محصولات با کیفیت و متمایزی نیز ارائه کنید. پس تنها با انجام تبلیغات نمی‌توان انتظار داشت، که مشتریان زیادی جذب شوند.

  • عدم تضمین حفظ مشتری

یک مرحله تبلیغ و ارائه محصولات عالی ممکن است، باعث جذب مشتریان فراوانی شود. اما به هیچ عنوان حفظ آن‌ها را تضمین نمی‌کند. پس برای حفظ مشتریان خود باید همواره تلاش نمود.

رایج‌ترین روش‌های تبلیغات در سراسر دنیا

 تبلیغ نیز مانند هر امر دیگری انواع مختلفی دارد، و به روش‌های زیادی قابل انجام خواهد بود. شرکت‌ها با توجه به نیاز و استراتژی‌های بازاریابی خود می‌توانند از یک ‌یا چند نوع روش تبلیغ استفاده کنند. در زیر رایج ترین روش‌های تبلیغ در سراسر دنیا را نام برده‌ایم:

تبلیغ چاپی و مکتوب

تبلیغ آنلاین و دیجیتال

تبلیغ صوتی

  • تبلیغ چاپی و مکتوب

در این روش پیام تبلیغاتی بر روی بیلبوردها، بنرها، مجلات، روزنامه‌ها چاپ می‌شود.‌ این نوع تبلیغات معمولا بسیار پربازده خواهند بود. این روش با نام تبلیغ آفلاین نیز شناخته می‌شود.

  • تبلیغ آنلاین و دیجیتال

تبلیغ آنلاین و دیجیتال نیز امروزه یکی از مرسوم‌ترین روش‌هایی است، که توسط برترین برندهای جهانی مورد استفاده قرار می‌گیرد. در این روش تبلیغات در وبسایت‌ها، تلویزیون، رادیو، شبکه‌های اجتماعی قرار می‌گیرند. این روش تبلیغاتی نیز معمولا بازدید میلیونی داشته و بازدهی فوق العاده‌ای دارد.‌

  • تبلیغ صوتی

در این روش تبلیغ تصویر نداشته و به صورت فایل صوتی منتشر می‌شود.‌ در این فایل صوتی گوینده سعی می‌کند با کلام خود، پیام تبلیغاتی را به شنونده منتقل نماید.

هزینه تبلیغات برای کسب و کار ها چقدر است؟

قطعا اولین مسئله‌ای که‌ می‌تواند، در خصوص تبلیغ ذهن مدیران کسب و کارها را به خود مشغول کند، هزینه خواهد بود. اینکه هزینه تبلیغ چقدر باشد و بودجه مورد نیاز آن چقدر است، برای همه کسب و کارها بسیار مهم خواهد بود.‌ به این علت که شرکت‌های تازه تاسیس معمولا بودجه محدودی برای تبلیغ در اختیار داشته و نمی توانند در این زمینه زیاد هزینه کنند. حال هزینه انجام تبلیغ دقیقا چقدر است؟ در پاسخ به این‌ سوال باید بگوییم هیچ هزینه مشخصی را نمی‌توان برای انجام این‌ امر در نظر گرفت.‌ به این علت که تعرفه هر نوع کمپین تبلیغات با انواع دیگر متفاوت خواهد بود. مثلا هزینه تبلیغ در تلویزیون با هزینه تبلیغ در وبسایت‌ها کاملا متفاوت است.

دیگر عاملی که می‌تواند در تعیین هزینه تبلیغ موثر باشد، میزان ویو یا بازدید آن است. هرچقدر که تبلیغ مورد نظر بازدید بیشتری داشته باشد، برند تبلیغ دهنده نیز باید هزینه بالاتری را پرداخت کند. برای مثال اگر بخواهید در پیج‌های میلیونی اینستاگرام تبلیغ انجام دهید، قطعا باید هزینه بسیار بالاتری را نسبت  به یک پیج چند هزار نفری بپردازید.  پس در نتیجه کلی باید گفت، عوامل زیادی می‌توانند هزینه تبلیغ را مشخص کنند و تعرفه تبلیغات با توجه به نوع آن‌ها، رسانه انتشار دهنده آن‌ها، بازدید کاملا متفاوت خواهد بود.

مهمترین اهداف کسب و کار ها از انجام تبلیغات

بر خلاف تصور عموم افراد، تبلیغ تنها به منظور جذب مشتری انجام می‌شود.‌ برخی کسب و کارها اهداف هوشمندانه‌تری از انجام تبلیغ داشته و جدا از جذب مشتری سعی می‌کنند با تبلیغ به منافع دیگری نیز دست یابند. در زیر مهمترین اهداف کسب و کارها از انجام تبلیغ را نام برده‌ایم:

اهداف کسب و کار از تبلیغات
  • حفظ مشتریان سابق

یکی از مهم‌ترین اهداف کسب و کارها برای انجام تبلیغ می‌تواند حفظ مشتریان قبلی باشد. اگر شرکت به علت دارا بودن مشتریان زیاد تبلیغ انجام ندهد، کم کم در ذهن مخاطبان خود فراموش شده و رقبا جایگزین آن خواهند شد. در نتیجه انجام تبلیغات می‌تواند به منظور حفظ مشتریان قبلی صورت گیرد.

  • ایجاد آگاهی

گاهی برند محصولاتی با قابلیت‌های حدید تولید می‌کند. یا اینکه قصد دارد قیمت محصول و خدمات خور را افزایش دهد و یا بعلکس می‌خواهد تخفیفاتی را برای مشتریان خود در نظر بگیرد. اینگونه اخبار کسب و کار را می‌توان‌ به واسطه تبلیغ به اطلاع مشتریان رساند. ایجاد آگهی می‌تواند از مهم‌ترین اهداف یک کسب و کار به حساب آید.‌

  • افزایش شهرت

گاها تبلیغات می‌تواند به هدف افزایش شهرت نیز انجام گیرد. به این علت که هرچقدر محصولات یک برند تبلیغ شوند نام آن بر سر زبان‌ها افتاده، و بسیار شهرت می‌یابد.‌

باتوجه به اهمیت طراحی و اجرای کمپین‌های تبلیغاتی درخصوص افزایش درآمد و بازدهی و بهره‌وری بیشتر کسب و کارتان پیشنهاد می‌کنیم که حتما باتجه به نوع بیزینس خود اقدام به طراحی کمپین تبلیغاتی بر اساس استراتژی‌های کاری خود نمایید.

تیم بیزینس کوچینگ نعمتی می‌تواند با بررسی استراتژی و موقعیت شغلی‌تان بهترین کمپین تبلیغاتی با بازدهی و کسب درآمد بالا را برایتان پیاده سازی کند.